Litt mere peis.

Peisen er ikke ferdig, men den er i full bruk. Vi gjør den ferdig litt etter litt.

SONY DSC

SONY DSC
Siste del av muringen på plass. Nå mangler det hylle oppå og avslutningen som vi lager av scamotec plater.
SONY DSC
Den funker bra og magasinerer varmen mye bedre enn peisovnen på kjøkkenet.
SONY DSC
Trestokken som blir peishylle er egentlig ikke noen stokk i det hele tatt. Villmarkspanel om jeg splitter, gjærer og limer sammen så det ser ut som en stokk. Skal beises også. Fy som jeg roter…..  På bildet er det satt opp en 10 cm høy planke for utprøving. Skulle jeg begynt på nytt hadde jeg brukt en annen innmat. Nordpeisen har en klokke på toppen som er ganske klumpete å bygge inn, og man må ha stort overheng pga dette og dørene som tar plass bakover når de åpnes. Jøtul sin nye er nok mye greiere.
SONY DSC
Prøvemontering av 12 cm høy “stokk”. Tror jeg må lage resten av toppen før jeg ser hvor høy den skal være. Går kjapt å kappe den ned og jeg kan lage dypere notspor under for å tre den lengre ned over steinene. “Stokken” ligger løst oppå, holdt fast av to styrepinner som går ned i siporexen og kan løftes av.
SONY DSC
Ikke fornøyd med denne. Synd egentlig for selve hylla ble 100% strøken uten synlige gaps i det hele tatt.
SONY DSC
Jobbet litt videre med peisen, og når jeg klippet til en pappmal ser det klart at jeg bommet med dimensjonene på trehylla på toppen. Jeg kommer til å lage en ny som sitter 3cm lavere over steinene, og som stikker 5cm lengre ut i alle retninger. Høyden på hylla er nå 12,5cm, den nye vil bli 12cm, dybden er på 12 nå og den ser OK ut. Den er også litt for kantete, så versjon 2 får avrunding. To forskjellige høyder på pappen på bildene. Vi går antageligvis for den litt høyere. Når hylla blir bredere tror vi den blir OK. Brannmuren bak blir saget ned for å passe til toppen, men jeg får ikke laget toppen før jeg er fornøyd med hylla.

 

Bad, rør og div

SONY DSC
Vannintak og stoppekran før plater. Her vil vi lage et slags kar slik at evt lekkasjevann vil renne ned i det korte røret, inn i vannskapet og ut av lekkasjerøret. All evt lekkasje blir dermed ledet dit hvor det er lett synlig og i rom med sluk. Ledningen er frostvakt som ligger inne i røret. El boksen er midlertidig plassert, går til vannpumpe.
SONY DSC
Fra annen vinkel. Det er 32mm PEM inn. Pex røret som kommer etter kran blir senere tilførsel til varmtvannstanken. Flex slangen går til trykktank og føler for vanntrykk. PEX røret som går nedover et kald tilførsel til vannskap. Hele denne boksen skal kles med membran.
SONY DSC
Her er den kledd inn, membran med filt er ikke på plass ennå.

SONY DSC

SONY DSC
Varmtvannstanken skal tilkobles der den nærmeste flex slangen er. Veggboksen er varmt inntak til fordelerskap. Roth boks for 18mm PEX. Den midlertidige el-koblingen er nå flyttet til riktig plass.
SONY DSC
Til dusjbatteri, 18mm pex og Roth boks. Montert med 150mm avstand.
SONY DSC
Til servant. Uponor M7 veggboks og 15mm PEX. Avløpet er 40mm.
SONY DSC
Uponor M7 boks til vaskemaskin.
SONY DSC
Roth boks til 18mm. Varmtvann inn fra tank. Det grå til høyre er PEM røret til vannintak som er isolert for å unngå kondens mot glava.
SONY DSC
Servant og dusj igjen. Rørene er festet med klammer med gumipakning bak øverste planke nede.

SONY DSC

SONY DSC
Rørsphagetti før montering av skap
SONY DSC
Montering av skap er i gang. Skap muffer og fordelere er fra Uponor.
SONY DSC
Lekkasjerør. Ble sikret med klammer etter at bildet ble tatt.

SONY DSC

SONY DSC
Ferdig koblet. Inntak kommer ovenfra, 18mm rør inn. så kommer Vaskemaskin, servant, kjøkken, toalett alle med 15mm, og til slutt dusj med 18mm.
SONY DSC
Utløp til lekkasjerør, burde ha støvsuget før plexiglasset ble satt på.

SONY DSC

SONY DSC

Dusj og servantbokser etter montering av våtromsplater.

SONY DSC
Det ble isolert før platene ble montert. Nippler med avstengning er prøvemontert i boksene for trykktesting.

SONY DSC
Teknisk krok. Regulatorboksen skal flyttes når det er panelt ferdig. Inn og ut på varmtvann skal kobles på der flex slangen er. Midlertidig koblet på for trykktesting. Det er sluk under tanken og i dusjen i motsatt ende av rommet. Trykktanken er ikke i vater 🙂 fikser jeg senere. Rotet til høyre er badstuen. Den er lagerrom inntil videre. Dette hjørnet var egentlig en del av badstuen, men vi har krympet badstuen for å få større bad og ett innebygd skap på soverommet. Derfor litt snodige løsninger, som bjelken i taket. Blir dør foran så det er ingen som ser det når det er ferdig. 200L tank. Det går inn 300L, men jeg fikk denne så billig at jeg kunne ikke la være.

Oppfylling av jord og ny trapp til inngang

Grunneieren har fylt opp med masser og jord slik at vi har fått et fint platå på forsiden av hytta.

Nå ble det plutselig veldig bratt opp bakken og vi måtte lage en trapp fra p-plass og opp til platået. Høydeforskjellen er ca to meter.

Her var planen opprinnelig å lage en trapp i naturstein, men etter å samlet i halve sommer hadde vi fortsatt bare stein nok som var brukbar til et par trinn. For å få trappen klar før vinteren, så ble vi nødt til å lage den i impregnerte materialer.

Vangene er to stk 2×6″ skrudd oppå hverandre. Trinnene er en stk 2×6 pluss en 2×8″. Jeg gravde først ut en renne der jeg ville ha trappen. Denne ble gravd dyp nok til at hele vangen gikk o flukt med terrenget. Så satte jeg opp en vange og vinklet den bortover til jeg fikk en helning på 37 grader. Trapper i 37 grader og med 35cm dype trinn vet jeg funker bra å gå i, også uten rekkverk. For å få trappen så lavt i terrenget som mulig vinklet jeg trinnene så 15 grader innover. Vangene står ca 100cm fra hverandre, men siden trinnnene er vinklet ble de nesten 110 cm lange. Hadde nok gått minst dobbelt så raskt å lage en trapp rett opp, men litt jobb må man jo ha.

Trappen fra platået og opp til terrassen kommer senere. Som man ser haster det med alt som må gjøres før vinteren.

Med ekstra tur for å handle materialer og all graving tok det nesten to fulle dager å lage trappen. Ting tar tid, og regn og sludd gjør ikke ting raskere.

img_2113  img_2111

img_2110

Ferdig trapp. 🙂 Så begynte det å snø og noen dager senere så det slik ut.

SONY DSC
God timing.